Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Η Σπάρτη


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
 

12ος αιώνας π.Χ. : Οι Δωριείς κατεβαίνουν στην Πελοπόννησο.
Αρχαϊκή εποχή : Ιδρύεται στη Λακωνική με κέντρο τη Σπάρτη ένα ισχυρό κράτος.
8ος και 7ος αιώνας (αρχές Αρχαϊκής εποχής) : Οι Σπαρτιάτες καταλαμβάνουν την γειτονική Μεσσηνία και κάνουν τους Μεσσήνιους είλωτες (δούλους)
Πώς ήταν η ζωή στη Σπάρτη;
Η Σπάρτη μετά τους πολέμους εναντίον του Άργους (ισχυρός αντίπαλός της) «κλείστηκε» στον εαυτό της, σταμάτησε το εμπόριο και μετατράπηκε σε ένα απέραντο στρατόπεδο.
Η κοινωνική δομή της Σπάρτης :
Η κοινωνία της Σπάρτης αποτελούταν από :
1) Σπαρτιάτες πολίτες : τους είχε μοιραστεί η γη και είχαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Ασχολούνταν με τα πολιτικά και με την πολεμική τέχνη.
2) Περίοικους : κατοικούσαν σε οικισμούς γύρω από τη Σπάρτη και ασχολούνταν με το εμπόριο.
3) Είλωτες : ήταν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής (πριν την κάθοδο των Δωριέων) και οι Μεσσήνιοι που υποτάχθηκαν. Καλλιεργούσαν τη γη και παρέδιδαν ένα μέρος της παραγωγής στους Σπαρτιάτες ιδιοκτήτες. Οι Σπαρτιάτες φοβόντουσαν πάντα μήπως οι είλωτες επαναστατήσουν.

Το Σπαρτιατικό πολίτευμα

Η παράδοση λέει πως το πολίτευμα της Σπάρτης ήταν έργο του νομοθέτη Λυκούργου.
Η πόλη είχε 2 βασιλείς (ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποτε υπήρξαν δίδυμοι διάδοχοι). Οι βασιλείς είχαν λίγες αρμοδιότητες π.χ. ήταν θρησκευτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί.
Αυτοί που πραγματικά εξουσίαζαν ήταν οι 5 έφοροι, που ήταν υπεύθυνοι για την άμυνα και τις εξωτερικές σχέσεις του κράτους.
Η γερουσία ήταν ένα συμβούλιο από 28 άτομα που ήταν άνω των 60 χρονών και προετοίμαζε τα θέματα που θα εγκρίνονταν ή όχι στη συνέλευση.
Η συνέλευση λεγόταν Απέλλα και σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι Σπαρτιάτες που ήταν πάνω από 30 χρονών.
Η αγωγή των νέων
Όταν τα παιδιά γίνονταν 7 χρονών, τα αναλάμβανε η πόλη। Ζούσαν όλα μαζί σε ομάδες (αγέλες) και μάθαιναν να υπομένουν τη σκληρή ζωή. Μάθαιναν ανάγνωση, γραφή, μουσική και χορό. Τα κορίτσια μεγάλωναν με ανάλογο τρόπο για να γίνουν άξιες μητέρες. Στη Σπάρτη η θέση της γυναίκας ήταν καλύτερη απ’΄οτι στην Αθήνα.
Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης

Ιστοσελίδα για την Αρχαία Σπάρτη

Εκπαιδευτική Τηλεόραση : Σπάρτη (Α' μέρος)


Εκπαιδευτική Τηλεόραση : Σπάρτη (Β' μέρος)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου