Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Πέρσες και Έλληνες : Δύο κόσμοι συγκρούονται

Το Περσικό κράτος


·         Ποιοι το αποτελούσαν ;
Πέρσες , Μήδοι και άλλα έθνη.

·         Πότε και από ποιον ιδρύθηκε;
Ιδρυτής του Περσικού κράτους είναι ο Κύρος Α’ που βασίλευσε από το 645 ως το 602 π.Χ..

·         Σε τί ήταν διαιρεμένο ;
Το πολυεθνικό κράτος των Περσών ήταν διαιρεμένο σε σατραπείες (μεγάλες επαρχίες) που τις διοικούσαν οι σατράπες, οι οποίοι εισέπρατταν και τους φόρους. Με τον καιρό το κράτος έγινε τεράστιο καθώς κατακτούσε διαρκώς νέα εδάφη.

·         Ποια ήταν η θρησκεία τους;
Πίστευαν στον Αχουραμάσδα (θεό  της σοφίας και της αλήθειας)

·         Ποια ήταν η γραφή τους;
Είχαν τη σφηνοειδή γραφή.


Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας


Είχαν δημιουργήσει ένα λαμπρό πολιτισμό και είχαν πολλές εμπορικές σχέσεις με τους κατοίκους της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου (όπου έφτιαξαν και αποικίες). Αναγκάστηκαν να πληρώνουν βαρύ φόρο στους Λυδούς και μετά στους Πέρσες, τους οποίους ακολουθούσαν αναγκαστικά στις εκστρατείες τους.


Η επέκταση του Περσικού Κράτους


Το 513 π.Χ οι Πέρσες εξεστράτευσαν  κατά των Σκυθών, λαού βόρεια του Δούναβη στη σημερινή Ουκρανία . Απέτυχαν να τους καταλάβουν, κέρδισαν όμως τη Θράκη (περιοχή που σήμερα ανήκει στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία)


Η Ιωνική Επανάσταση

Αιτίες :
  1. Η κατάληψη της Θράκης και των Στενών από τους Πέρσες εμπόδιζε τις εμπορικές σχέσεις των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με τον Εύξεινο Πόντο, δημιουργώντας τους οικονομικά προβλήματα.
  2. Η βαριά φορολογία που πλήρωναν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στους Πέρσες
  3. Η στέρηση της ελευθερίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Πέρσες.

Πότε ξέσπασε η επανάσταση;
Ξέσπασε το 499 π.Χ.

Τα γεγονότα
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα. Μόνο οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς (πόλη στην Εύβοια) δέχτηκαν να βοηθήσουν και έστειλαν 25 πλοία. Οι επαναστάτες αρχικά σημείωσαν νίκες όμως ο στόλος τους νικήθηκε το 494 π.Χ. στη ναυμαχία της Λάδης. Η Μίλητος (σημαντική πόλη και πρωταγωνίστρια της επανάστασης) καταστράφηκε, γεγονός που δημιούργησε θλίψη στους Αθηναίους.


Τα αντίποινα των Περσών : Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΝΙΟΥ
Ο γαμπρός του βασιλιά της Περσίας Δαρείου, Μαρδόνιος το 492 π.Χ. ξεκίνησε με πάρα πολύ στρατό για να καταλάβει την Ελλάδα και να τιμωρήσει τους Αθηναίους για τη βοήθεια που είχαν στείλει κατά την Ιωνική Επανάσταση. Πέρασε τον Ελλήσποντο και κατευθύνθηκε προς τη Μακεδονία. Ο περσικός στόλος όμως καταστράφηκε από θαλασσοταραχή που έγινε κοντά στον Άθω. Έτσι ο στρατός του Μαρδόνιου αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω αφού πρώτα κατέπνιξε την επανάσταση που είχε στο μεταξύ ξεσπάσει στη Θράκη.

Η 2η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ


Ο Δαρείος δε ξέχασε τους Έλληνες. Συγκέντρωσε ακόμα μεγαλύτερο στρατό και ανέθεσε στον Δάτη και τον Αρταφέρνη να τιμωρήσουν τους Αθηναίους και τους Ερετριείς.. Αυτοί ξεκίνησαν το 490 π.Χ. και αφού πέρασαν στον Άθω τα πλοία τους από τη στεριά για να μην πάθουν πάλι καμιά καταστροφή, έφθασαν στην Ερέτρια την οποία κατέστρεψαν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Αττική και στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι ζήτησαν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Αυτοί όμως αρνήθηκαν με τη δικαιολογία ότι είχαν κάποια γιορτή και απαγορευόταν να πολεμούν κατά τη διάρκεια της. Τελικά συγκεντρώθηκαν 10.000 Αθηναίοι και ήρθαν για βοήθεια 1.000 Πλαταιείς. Η μάχη δόθηκε στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. και οι Αθηναίοι με αρχηγό τον Μιλτιάδη πέτυχαν μεγάλη νίκη χάρις την έξυπνη τακτική του. Οι Πέρσες υποχώρησαν, μπήκαν στα καράβια και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης









ΒΙΝΤΕΟ : ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 π.Χ (α' μέρος)


ΒΙΝΤΕΟ : ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 π.Χ (β' μέρος)


ΒΙΝΤΕΟ : ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 π.Χ (γ' μέρος)



BINTEO : ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΧΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου