Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Η λειτουργία του πολιτεύματος - Οι λειτουργίες



Ως το 462 π.Χ., όταν έπεσε ο Κίμων και ανέβηκε στην εξουσία ο Περικλής, το πολίτευμα λειτουργούσε όπως στα χρόνια του Κλεισθένη το 500 π.Χ.  (10 φυλές, Βουλή των 500, 10 στρατηγοί, Εκκλησία του Δήμου κλπ.) Λίγο πριν τον Περικλή, ο αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος, ο Εφιάλτης έκανε κάποιες αλλαγές στο πολίτευμα καθιστώντας το πιο δημοκρατικό.


ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ
  • Το πιο σημαντικό σώμα ήταν η Εκκλησία του Δήμου. Όλοι οι ελεύθεροι Αθηναίοι πολίτες από 20 χρονών και πάνω ήταν μέλη της. Ο καθένας μπορούσε να μιλήσει σε αυτή τη συνέλευση, που αποφάσιζε για όλα τα σημαντικά θέματα της πόλης.
  • Η Βουλή των Πεντακοσίων είχε μέλη με θητεία ενός έτους, που εκλέγονταν από την Εκκλησία του Δήμου. Προετοίμαζε τα κείμενα των νόμων (προβούλευμα), τους οποίους ψήφιζε ή απέρριπτε η Εκκλησία του Δήμου.
  • Οι Δέκα Στρατηγοί ήταν οι ανώτατοι άρχοντες. Φρόντιζαν για την εσωτερική ασφάλεια της πόλης, την εξωτερική πολιτική και τη διοίκηση του στρατού και του στόλου.
  • Η Ηλιαία ήταν το πιο σημαντικό δικαστήριο με 6.000 δικαστές που είχαν θητεία ενός έτους και εκλέγονταν από την Εκκλησία του Δήμου. Η Ηλιαία χωριζόταν σε 10 τμήματα και το κάθε τμήμα είχε διαφορετικές αρμοδιότητες αντιπροσωπεύοντας την καθεμιά από τις 10 φυλές.
  • Οι Εννέα Άρχοντες ήταν καθαρά διακοσμητικό αξίωμα μετά από κλήρωση που γινόταν.
  • Ο Άρειος Πάγος, που παλαιότερα ήταν το πιο σημαντικό δικαστήριο, πλέον έχασε πολλές από τις αρμοδιότητές του, δικάζοντας μόνο υποθέσεις εμπρησμών και φόνων εκ προμελέτης.

ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα η Αθήνα για τα πολλά έξοδα που είχε (στόλος, γιορτές, θέατρο, πρεσβείες κλπ.), βρήκε ένα πανέξυπνο κόλπο. Ανάγκαζε τους πλούσιους να πληρώνουν τα έξοδα, προσφέροντάς τους προβολή και δόξα. Έτσι και η πόλη έβρισκε χρήματα και οι πλούσιοι δεν γκρίνιαζαν, αφού έκαναν τη φιγούρα τους (η πόλη τους έδινε την δυνατότητα να στήσουν αναμνηστικό μνημείο τους σε περίπτωση νίκη της ομάδας τους σε αθλητικούς ή θεατρικούς αγώνες). Αυτό το κόλπο ονομάστηκε λειτουργία. Υπήρχαν οι πιο κάτω λειτουργίες :
  1. Τριηραρχία = αναλάμβαναν τα έξοδα για τη συντήρηση ενός πλοίου
  2. Χορηγία = αναλάμβαναν τα έξοδα για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης.
  3. Γυμνασιαρχία = αναλάμβαναν τα έξοδα για το φαγητό και τις προπονήσεις αθλητών.
  4. Εστίαση = αναλάμβαναν τα έξοδα για το δημόσιο γεύμα προς τα μέλη της φυλής τους σε περίοδο γιορτών ή αγώνων.
 Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου