Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Το κράτος της Μακεδονίας επεκτείνεται


Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
‘Όταν ήταν νεαρός ο Φίλιππος είχε σταλθεί στη Θήβα ως όμηρος. Εκεί διδάχθηκε πολλά τόσο από τον Πελοπίδα, όσο και από τον Επαμεινώνδα. Το 359 π.Χ. ανέβηκε στο θρόνο της Μακεδονίας, αφού πρώτα ήταν για ένα διάστημα επίτροπος του ανιψιού του. Θέλοντας να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των βόρειων γειτόνων του Μακεδονικού Βασιλείου και να κάνει τη Μακεδονία μεγάλη δύναμη, ο Φίλιππος αναδιοργάνωσε το στρατό :
α) επιστράτευσε αγρότες και βοσκούς της Μακεδονίας
β) εφοδίασε το στρατό με μακρύ δόρυ (5-7 μέτρα), τη σάρισσα  και με μικρή ασπίδα
γ) εφάρμοσε τη λοξή φάλαγγα που είχε δει στη Θήβα και τη συμπλήρωσε με την υποχωρητική κίνηση (ένα κόλπο με το οποίο περικύκλωνε τους εχθρούς)
δ) συντήρησε και εκπαίδευσε ισχυρό ιππικό (τον βοήθησε σε αυτό και η μορφολογία του μακεδονικού εδάφους, με τις τεράστιες πεδιάδες)
ε) ενίσχυσε το στρατό με πολιορκητικές μηχανές και ελαφρά οπλισμένους στρατιώτες.
Ο μακεδονικός στρατός έγινε πανίσχυρος. Ο Φίλιππος απέκρουσε τις εισβολές των Ιλλυριών και των Παιόνων και ταυτόχρονα έκανε ειρήνη με τους Θράκες.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η κατάσταση στη νότια Ελλάδα δεν ήταν καλή. Η Θήβα μετά το 362 π.Χ. (μάχη Μαντίνειας) είχε χάσει τα ηνία και υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ των πόλεων, που είχαν δημιουργήσει καταστροφές. Ο κόσμος υπέφερε.
Υπήρχαν όμως και φωνές για ειρήνευση και ένωση των Ελλήνων : ο ρητοροδιδάσκαλος Ισοκράτης προέτρεπε τον Φίλιππο να ενώσει τους Έλληνες και να επιτεθεί στους Πέρσες. Στην Αθήνα υπήρχαν πολιτικοί που υποστήριζαν τον Φίλιππο και άλλοι που τον μισούσαν.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ (338 π.Χ.)
Αφού κυριάρχησε στα παράλια της Μακεδονίας, ο Φίλιππος αναζητούσε συνέχεια αφορμές για να επεμβαίνει στα θέματα της νότιας Ελλάδας. Μια τέτοια αφορμή του δόθηκε, όταν το αμφικτιονικό συνέδριο κήρυξε τον πόλεμο στην Άμφισσα, για θέματα που είχαν να κάνουν με το μαντείο των Δελφών και όρισε αρχιστράτηγο τον Φίλιππο. Οι Αθηναίοι αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι ο Φίλιππος με στρατό κατέβαινε στη νότια Ελλάδα. Συμμάχησαν με τους Θηβαίους και παρατάχθηκαν εναντίον του Φιλίππου στην πεδιάδα της Χαιρώνειας (338 π.Χ.). Οι Μακεδόνες με τη λοξή φάλαγγα νίκησαν. Στη μάχη διακρίθηκε και ο 18χρονος γιος του Φιλίππου Αλέξανδρος. Οι Μακεδόνες με αυτό τον τρόπο κυριάρχησαν στις πόλεις του νότου.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (337 π.Χ.)
Το 337 π.Χ. ο Φίλιππος σε πανελλήνιο συνέδριο που έγινε στην Κόρινθο αποφασίστηκε να είναι ο αρχηγός όλων των Ελλήνων στην εκστρατεία που θα γινόταν εναντίον των Περσών. Μόνο οι Σπαρτιάτες δε δέχτηκαν να ακολουθήσουν τον Μακεδόνα βασιλιά στην εκστρατεία. Η εκστρατεία όμως ματαιώθηκε καθώς ο Φίλιππος τον επόμενο χρόνο δολοφονήθηκε από έναν φρουρό του.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου