Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Ο Αλέξανδρος. Η κατάκτηση της Ανατολής




356 π.Χ. : Γεννιέται ο γιος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, Αλέξανδρος.

Παιδική ηλικία : ο Αλέξανδρος έχει δάσκαλο τον Αριστοτέλη και αποκτά παιδεία βαθύτατα ελληνική. Λατρεύει τα έπη του Ομήρου και διαβάζει Πίνδαρο, Ηρόδοτο και Θουκυδίδη. Από παιδί έδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες (στα 16 του, ενώ ο Φίλιππος έλειπε, κατέστειλε μια εξέγερση, ενώ στα 18 του, το 338 π.Χ. ήταν αρχηγός του ιππικού στη μάχη της Χαιρώνειας).

336 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος, πρωτότοκος γιος του Φιλίππου Β’ γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Είναι μόλις 20 χρονών. Όνειρό του είναι η πραγματοποίηση του σχεδίου του πατέρα του (συντριβή Περσών και διάδοση ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο). Αυτή την χρονιά βασιλιάς των Περσών γίνεται ο ικανότατος Δαρείος Γ’ ο Κοδομανός. Συγκαλεί και πάλι το συνέδριο της Κορίνθου, το οποίο του αναθέτει την αρχηγία της εκστρατείας στην Ασία, ονομάζοντάς τον : «στρατηγό αυτοκράτορα».

335 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος αντιμετωπίζει με επιτυχία τους βόρειους και νότιους γείτονες της Μακεδονίας. Καταστρέφει τη Θήβα, όταν αυτή επαναστατεί (σκοτώνει 6.000 Θηβαίους, πουλά ως σκλάβους 30.000 και ισοπεδώνει την πόλη). Καμία πόλη δεν τολμά πια να επαναστατήσει. Είναι πλέον ελεύθερος να ξεκινήσει την εκστρατεία του : Στέλνει στην Προποντίδα τον Παρμενίωνα για να εξασφαλίσει το πέρασμα, από το οποίο θα περάσει ο στρατός του.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (334 – 323 π.Χ.)

334 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος αφήνει τοποτηρητή της Μακεδονίας τον Αντίπατρο και ξεκινά την άνοιξη την εκστρατεία με 30.000 πεζούς, 5.000 ιππείς και 160 πλοία. Χωρίς να συναντήσει αντίσταση, περνά τον Ελλήσποντο και φθάνει στην Τροία, όπου κάνει θυσίες. Το Μάιο αντιμετωπίζει με επιτυχία τους Πέρσες στον Γρανικό ποταμό (το μακεδονικό ιππικό αιφνιδιαστικά διασχίζει το ποτάμι).
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΕΡΣΕΣ
αρχηγοί
Αλέξανδρος
Διάφοροι σατράπες
δύναμη
47.000
25.000
νεκροί
300-400 και 4.500 τραυματίες
4.000 και 2.000 αιχμάλωτοι
Στη συνέχεια κατακτά είτε χωρίς αντίσταση, είτε με πολιορκία μεγάλες πόλεις (Σάρδεις, Έφεσος, Μίλητος, Αλικαρνασός). Απελευθερώνει τις ιωνικές πόλεις, καταργεί τη φορολογία τους και εγκαθιστά εκεί δημοκρατικά καθεστώτα.



333 π.Χ. : Γίνεται η δεύτερη μεγάλη μάχη εναντίον των Περσών, στην αμμώδη πεδιάδα της Ισσού. Ο Αλέξανδρος κερδίζει και ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος Γ’ τρέπεται σε φυγή.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΣΟΥ

ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΕΡΣΕΣ
αρχηγοί
Αλέξανδρος
Δαρείος Γ’
δύναμη
30.000
150.000 (ή 100.000)
νεκροί
7.000
110.000 (ή 20.000 επειδή οι υπόλοιποι οπισθοχώρησαν νωρίς)



332 π.Χ. : Μετά από 7 μήνες πολιορκίας, ο Αλέξανδρος καταλαμβάνει την Τύρο. Τα φοινικικά και ροδιακά πλοία μπαίνουν πια στις διαταγές του. Συνεχίζει με την κατάκτηση της Αιγύπτου.



331 π.Χ. : Οι ιερείς της Αιγύπτου τον ονομάζουν «γιο του Άμμωνα». Λίγο πριν φύγει από την Αίγυπτο, ιδρύει την Αλεξάνδρεια, η οποία στη συνέχεια θα γίνει σπουδαίο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Μεσογείου. Η τρίτη και τελευταία μεγάλη μάχη εναντίον των Περσών γίνεται στα Γαυγάμηλα.
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΑΥΓΑΜΗΛΩΝ


ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΕΡΣΕΣ
αρχηγοί
Αλέξανδρος
Δαρείος Γ’
δύναμη
47.000
120.000
νεκροί
100 (πεζικό) και 1.000 (ιππικό)
40.000
Ο Δαρείος μετά την μάχη τρέπεται σε φυγή και ύστερα από λίγο δολοφονείται. Το περσικό κράτος διαλύεται και ο Αλέξανδρος μπαίνει νικητής στη Βαβυλώνα, τα Σούσα και την Περσέπολη, όπου βρίσκει τον αυτοκρατορικό θησαυρό των Περσών, μένει για κάποιο διάστημα εκεί και στο τέλος την καίει πάνω στο μεθύσι του. Στη συνέχεια καταλαμβάνει και τα Εκβάτανα. Όλες οι εξουσίες του Πέρση βασιλιά περιέρχονται στα χέρια του και στην ουσία ο σκοπός της εκστρατείας έχει πια πραγματωθεί.

330 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος κυνηγά τον σατράπη Βήσσο, ο οποίος είχε σκοτώσει τον Δαρείο και ήθελε να τον διαδεχθεί. Φθάνει ως το σημερινό Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν. Ο Βήσσος τελικά συλλαμβάνεται από τον Πτολεμαίο και εκτελείται. Ανακαλύπτεται  σχέδιο δολοφονίας του Αλέξανδρου από τον γιο του Παρμενίωνα. Και οι δυο εκτελούνται από τον Αλέξανδρο.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (327-323)
327 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος παντρεύεται τη Ρωξάνη και την ίδια χρονιά προετοιμάζει την εκστρατεία του στην Ινδία, στέλνοντας τον Ηφαιστίωνα και τον Περδίκκα να προετοιμάσουν την επέλαση προς τον Ινδό ποταμό.


326 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος περνάει τον Ινδό ποταμό και στη συνέχεια τον Υδάσπη (παραπόταμος του Ινδού). Ακολουθεί μεγάλη μάχη με τον Ινδό βασιλιά Πώρο. Ο στρατός του Αλεξάνδρου νικά .
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΥΔΑΣΠΗ
Ινδοί : 30.000 πεζοί + 4.000 ιππείς + 300 άρματα + 200 πολεμικοί ελέφαντες !!!
Ο Αλέξανδρος θέλει να συνεχίσει και να φθάσει στον ποταμό Γάγγη. Στον ποταμό Ύφαση, όμως ο στρατός αρνείται να συνεχίσει την προέλαση και ζητά από τον Αλέξανδρο να επιστέψουν πίσω. Ο Αλέξανδρος τελικά δέχεται και χωρίζει το στρατό του σε 3 μέρη για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

324 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος, ως επικεφαλής του ενός από τα τρία μέρη του στρατού, φθάνει στα Σούσα, όπου μένει για λίγο, κάνει εκεί γιορτές και μοιράζει αξιώματα σε διάφορους Πέρσες.


323 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος πάει στην Βαβυλώνα. Προετοιμάζει εκστρατεία στην Αραβική χερσόνησο, αλλά εκδηλώνει πυρετό μετά από ένα συμπόσιο και πεθαίνει στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου